top of page

Senter 1

Hope of Destiny Primary & Nursery School
             Bweyogerere i Kampala

Sentrene kom i gang ved at biskop James Mugobansonga og hans kone Mable tok inn foreldreløse barn i sitt hjem, noe som etterhvert motiverte flere i hans menighet til å gjøre det samme. Det oppsto på den måten et nettverk av pleie-familier for hjemløse og/eller vanskeligstilte barn, og det ble etterhvert organisert undervisning basert på frivillig innsats fra lærere i lokalmiljøet.

Biskop James (leder for HUB-Uganda) har drevet disse senter-stedene i 30 år, kun med støtte fra lokale menigheter i Uganda, før HUB kom inn i bildet høsten 2009. I starten var skole-undervisningen ute under åpen himmel, men så fikk de leie et hus med fire klasserom ved dette senteret. James og kona Mable, bodde sammen med 11 egne barn, pluss fem pleiebarn, i et lite hus ved senteret. De hadde ikke innlagt strøm, vann eller kloakk. Leder i HUB bekostet dette av egne midler sommeren 2010, i tillegg ble det kjøpt inn en laptop, slik at de kunne holde kontakt. Deretter ble det første HUB-bygget satt i gang på Senter 1. Det ble oppført et administrasjonsbygg (kontor) med to klasserom, pluss et gjesterom med bad, høsten 2010.

Det går rette veien på sentrene våre i Uganda!

Juli 2022

Nå, endelig, har de så smått åpnet skolene på sentrene våre. Nå i juli måned har de klart å få til en ordning med to lærere på hvert sted, og i tillegg har de de eldste elevene fått oppgaven med å hjelpe de små. Også de mot litt betaling. La oss håpe de snart får midler nok til å få alle lærerne tilbake!

Glade barn på Senter 2 - mai 2022.jpg

Glade barn på Senter 2 er tilbake på skolen i juli!

Mai 2022

Koronatiden har vært tøff, og etter to år med stengt skole i Uganda, har myndighetene åpnet skolene i landet. Men hos oss på Senter 1 og Senter 2 er skolene fortsatt stengt. Siden de mangler midler til å dekke lærerlønninger, godtar ikke myndighetene drift av skole. Dette er ille for James, og hvor lenge kan han holde på lærerne?

November 2021

Det siste året har vært svært krevende for HUB-familien. Virussykdommen har tatt barna bort fra skole og aktiviteter. Etter at tre voksne og tre barn døde, gikk vi til innkjøp av 12 testapparater og 200 doser forebyggende behandling, samt 200 doser (combi-malaria) for behandling av de som var angrepet. Vi mistet ingen etter dette, og er takknemlig vår innsats gav et så godt resultat.

 

Vår leder James ble sterkt angrepet av korona, men etter omfattende behandling på sykehus er han utskrevet og er i gjenoppbygging av krefter.​

I disse dager går barna sultne og skolene er fortsatt stengt. Dekning av lærerlønninger er ikke på plass, så skolene nektes åpnet i januar, før myndighetene har fått garantier.

Biskop James er syk - ber om forbønn

August 2021

Gjennom sommeren har flere og flere barn og voksne blitt syke av korona. Vi kjøpte test-apparater og kurer/medisiner og vitaminer, og heldigvis har ingen flere dødd siden de startet med dette.

Men mannen som har hovedansvaret for behandlingen på sentrene og har vært nærkontakt med alle, biskop James, har nå selv blitt smittet og er under behandling på sykehus.

Som han selv sier, vet han hvorfor han er smittet, og det er fordi han ikke kan la vær å ha omsorg for barna. Hans oppgave er å være der for dem! Husk på ham, familien hans og alle på sentrene i dine bønner!

James Mugobansonga - nov2017.jpg

Gode nyheter fra Sentrene

 

14. august 2021

Midt i denne forferdelige pandemien er det flott for oss å få tilbakemelding om at våre investeringer i tester, medisin og vitaminer, virkelig har gitt resultater.

Vi har kjøpt inn 200 kurer/medisiner, til bruk når testene er positive.

Minst 50 barn har hatt covid og blitt behandlet med dette, og mange har blitt friske. Siste melding var at 10 fortsatt gikk på dette, men var i god bedring! Ikke ett dødsfall etter at de startet behandling. Det er veldig gledelig! Og enda har de mange kurer igjen!

6. februar 2021

Vi får ofte mailer fra James i Uganda, og det er alltid spennende å høre nytt fra sentrene i og rundt Kampala.​ Det har skjedd en del siden oktober. Innsamlingen fra Juleaksjonen innbrakte kr. 77.000,-. Noe av dette ble brukt til å bekjempe virussykdommen, hvor seks barn på Senter 2 ble smittet av corona, to av dem var kritisk syke og måtte på sykehus. Pengene ble også brukt til å kjøpe infrarøde termometer for sjekking av feber. Det var lite mat i denne perioden, så noen penger gikk til det også. Resten holdes igjen på Nødhjelpskonto. James tok selv opp et lån for å gjøre de nødvendige endringene som krevdes på bygningene.

På Senter 1 har de fått tillatelse til å gjenåpne "skolebygningen" etter ombygging av sovesaler. Det har vært inspeksjon i lokalene og de har fått et nødvendig sertifikat. 

Selve skolen starter i april med 2. klasse - p4 og p5 - og i juni starter 3. klasse - p1 og p3.

De minste (nursery-school) kommer ikke i gang før covid-pandemien er avsluttet. De foreldreløse barna bor fortsatt hos forskjellige menighets-familier.

Pga at skolen er stengt sliter biskop James med å betale ut lønn til lærerne, som han ønsker å beholde, selv om de ikke har undervisning. Permittering og NAV er nok ukjent for dem.

20190401_124010.jpg

Bygget er på det meste ferdig, - iallefall utvendig

Oktober 2020 - Vi har fått en oppdatering fra biskop James ang. situasjonen i Kampala. Han sier at han har vært i møte ang. å skulle gjenåpne skolen, men myndighetene forlanger at han må bygge to soverom til på Senter 1, for å holde tre meter mellom sengene. Likedan ble han bedt om å kjøpe telt til bruk som klasserom, for å opprettholde tre meters regelen mellom pultene. I tillegg må han kjøpe infrarøde termometer til bruk både på Senter 1 og Senter 2, for sjekking av feber.

 

Dette kravet fra undervisningsdepartementet koster USD 14.000, hvor skolen selv må dekke 50% av kostnaden, mens staten tar resten. Det er litt underlig at de forlanger tre meter, da ungene jo er i samme kohort og nok ikke klarer tre meter ved fri lek resten av dagen. HUB har bestemt at vi kun sender penger til termometerne. 

James sender bilder av den nymalte skolebygningen på Senter 1, med ny etasje som inneholder soverom. Det ble et flott bygg og med skikkelige gladfarger!

Senter 1 i friske farger - okt. 20.jpg

Mai 2020 - De er godt i gang med 2. etasje på skolebygget på Senter 1. Bl.a. sovesaler til guttene og jentene. De er flinke til å få det unna, men HMS og sikkerhet er det kanskje så som så med når en ser på reisverket... Alt er nok litt annerledes der nede.

Senter 1 - maling av yttervegg mai 20.jp
Senter 1 - 2. etasje - stillasje mai 20.
Påbygg Senter 1 - mai 2020.jpg
Senter 1 - påbygg mai 2020.jpg

Behov for å bygge på mens skolen er stengt...

April 2020 - Den verdensomspennende corona-pandemien har nådd Uganda også, og både skoler og kirker er stengt. Alle må holde seg hjemme, og de foreldreløse barna er fordelt rundt hos medlemmer av kirken, så lenge pandemien pågår.
 

Helt fra de startet skole-ombyggingen i 2017 var planen at det en gang i fremtiden skulle være flere etasjer på bygget. Men vi var enige om at det fikk komme etterhvert som behovet meldte seg, og midlene var på plass. 

HUB har nå bestemt at vi skal sende USD 7.000, så arbeidere kan bruke tiden til å bygge en etasje til på skolen. Det vil frigjøre det gamle huset til familien Mugobansonga, så de kan flytte tilbake dit, og slipper å leie hus utenfor skoleområdet. 

I denne etasjen skal det bli tre rom. En sovesal til guttene og en til jentene, og muligens et klasse- eller oppholdsrom.

Senter 1 - ny etasje - start april 2020.
Senter 1 - gulv påbygg april 20.jpg
Murstein og armering - senter 1.jpg

Det skjer ting i Kampala

Nye pulter på Senter 1  - mars 2019

Februar 2019. Etter innsamlingsaksjonen vår før jul, har det nå skjedd mye i og rundt HUB-arbeidet i Uganda. Som nevnt tidligere kom det inn en god del penger, og spesielt en stor og generøs gave fra en 99 år gammel enke, som valgte å fordele mye av det hun hadde til gode formål, og HUB var blant de utvalgte. Det er bare helt fantastisk! 

Gleden var stor over at vi kunne spørre biskop James hvor behovet var størst, og det viste seg å være behov for det meste. Våre utsendinger, som var på besøk i november 2017, så jo at klasserommene var nokså tomme, og også at det manglet senger på skolene. Men at de som bodde der ikke hadde sin egen kopp og tallerken, var de ikke klar over.

Så etter innsamlingsaksjonen bestemte vi at det skulle kjøpes inn 72 pulter, 18 små bord, 7 store bord/kateter, 26 køyesenger, 52 madrasser, 52 laken/tepper. I tillegg ønsker de å kjøpe tallerkner, kopper, kniver og skjeer til alle. Det gjelder både Senter 1 (i Kampala) og Senter 2 (ved Victoria-sjøen) som HUB eier. Bildene her er fra Senter 1.

James har fått beskjed at når man kjøper "stort", må han be om å få rabatt på kjøpene, slik at pengene rekker lenger. I tillegg til dette har han løst det på sin måte, ved å få lokale snekkere til å lage skolepulter og kateter. Og som dere ser; - de fungerer utmerket!

Nye pulter, senger til alle og egen kopp!

Besøk og skoleavslutning på Senter 1 - nov. 2017

Senter 1 - Uganda - skoleavslutning nov. 2017
Spill video

Høsten 2017, i november, fikk skolen besøk av HUB-utsendinger fra Norge. De fikk være med på skoleavslutningen, med taler, sang & dans av elevene og mye flott underholdning. Fra de minste på førskolen til de eldste elevene. Det var utdeling av diplomer og høytidelig stemning. Litt av underholdningen kan du se i videoen. Hvis du vil vite hvordan utsendingene hadde det på reisen, kan du lese om det her!

Administrasjonssenter og skolebygg

SENTER 1

Skolen har holdt til i leide lokaler og et lite hus HUB bygde i 2010, men i november 2015 er det klart for å gå igang med et større nybygg ved Senter 1.

 

 

 

Høsten 2015 startet planleggingen av et større nybygg ved Senter 1.

Dere kan se plantegninger i bildevisningen til venstre.

 

Det ble betalt registreringsgebyrer ved diverse kontorer, samt at skoleledelsen for Kampala var på befaring og ga godkjennelse.

I november ble det utført grunnarbeider for USD 7.000.

I desember ble det sendt 8.500 britiske pund, etter at HUB tok opp et lån på NOK 100.000,-.

Råbygget i underetasjen beregnes å kunne gjøres ferdig for denne summen, og tatt i bruk midlertidig når nytt skoleår starter 1. februar 2016.

Noe som dessverre ikke lot seg gjøre, da bygget ble satt på vent inntil videre...

Nybygg Senter 1

I oktober 2017 er alt klart for fortsettelsen på nybygget ved Senter 1, etter en lengre stopp pga. mangel på midler. Nå har HUB benyttet et lån på USD 5800 som gjør at denne etasjen kan bli ferdig før jul, - om mulig kanskje før skoleavslutning sist i november 2017. Her skal det monteres toaletter og annet nødvendig, samt få bygget malt.

Barna og dagliglivet ved Senter 1

Her ved Senter 1 går det

(pr. februar 2017) 50 barn.

Fordelt på:

 

20 gutter;

11 mellom 6-9 år

9 mellom 9-14 år. 

 

30 jenter;

11 mellom 5-7 år,

15 mellom 8-12 år,

4 jenter mellom 12-14 år.

 

De får tre måltider med mat om dagen, men i tøffe perioder, hender det at det kun blir ett måltid.

BARNA PÅ SENTER 1

Oppstilling for foto-session - juni 2017

Det er mange tøffe tak ved sentrene, og ofte er det lite mat, så de må klare seg med et minimum av mat gjennom dagen. I de periodene er det noe mange som legger seg sultne.  Men så kommer det inn penger, og det kommer god mat og kanskje en brus "på bordet". Det gir glede og mette maver!

 

I løpet av tiden fra 2010, da HUB startet sitt arbeid i Uganda, har vi mistet 18 barn. De fleste dør av fillesykdommer, fordi de er så utsultet at immunforsvaret ikke takler ting som feber, lungebetennelse osv. 

bottom of page