top of page

Prosjekt jord-stykke - nå Immi's åker!

HUB har i februar 2018 besluttet å ta opp et lån for kjøp av en åker-lapp/jordstykke - til dyrking av mat. De får sin egen åker - og barna kan spise seg mette. Det er fantastisk!

Det å kjøpe åkerland, kontra det å leie, ville ganske fort lønne seg. I løpet av fire år med leie, ville åkeren ha vært betalt, så det var lite å lure på... Og så er det dette med "hjelp til selvhjelp" da. Det er jo det vi ønsker, å kunne hjelpe dem til å klare seg selv!

James var i "fyr og flamme", for nå går en drøm i oppfyllelse. Istedenfor å kjøpe mat til høye priser, og som stadig stiger i pris, kan de nå dyrke sin egen mat; mais og bønner, og høste avlingen to ganger pr. år. De får sin egen åker og barna kan spise seg mette.

Dette vil vi kalle ren "nødhjelp" og alle innkommende midler som ikke er øremerket andre ting, vil gå til nedbetaling av lånet. 

Årets innhøsting av mais - nå blir det tre måltider pr. dag!

September- 2022

Det legges ikke skjul på at det har vært et "magert år" med lite mat. I hele sommer har de bare fått ett måltid mat om dagen, men det har skjedd før også, så de er vant til det, og det har gått bra. Men gleden er stor over at de nå kan komme tilbake til "Immi"s åker og få høste av grøden sin!

I august ble det høstet mais, og da er de tilbake til tre måltider pr. dag, forteller biskop James i en mail til oss. Det er ikke så mye svinn i åkeren heller, nå som gjerdet er på plass. Det er stor velsignelse å ha sin egen åker, og vi håper at den vil vare og glede dem - lenge!

Maishøsting - aug.22.jpg
Hjem med mai - aug22_edited.jpg
Gutta i åkeren - aug 22.jpg

Gjerdet er på plass og arbeidet på åkeren er i gang igjen etter to år med korona!

Mai - 2022

James ønsket seg gjerde, så de kunne holde små og store dyr borte fra avlingen, og i vår sendte vi penger så han kunne kjøpe det han trengte for å gjerde inn hele området. Nå i mai er det på plass, riktignok ikke elektrisk, men det har uansett gitt resultater. Han sier selv at han ser stor forskjell på avlinga etter at gjerde ble bygd. Da var det riktig å sende penger til det, sånn at det kommer mere mat på bordet!

Gjerdet på plass - mai 22.jpg
Wire til åkeren - mai 22_edited.jpg
Åkeren mai 22.jpg

Nytt hus for enker med barn i Immi's Hage!

20210506_171137-1.jpg

Mai - 2021

Det skjer saker og ting i hagen i disse dager. Det bygges et nytt hus til to enker, som skal bo og jobbe i hagen. Disse enkene har bodd et annet sted, hvor vi tidligere har bygget et hus for dem, men nå er det gamle huset deres byttet mot to dekar tilleggs-jord på "Immi's åker", mot at grunneieren får bo i det gamle huset til enkene. Det ser ut til å bli bra, her skal de bo sammen med barna sine, og alle er fornøyde. Det nye huset er bygget like i nærheten av grisehuset. Huset er ferdigstilt og flyttet inn i, men vi mangler bilde!

På tilleggstomta - to dekar - har de plantet nye bananplanter, som etterhvert vil bli et godt tilskudd til maten. Bananer spiser de mye av i Uganda.

 

NB! I forbindelse med covid-epidemien har det skjedd triste ting, og en av enkene fikk covid, og overlevde ikke sykdommen. Den gjenlevende enka bor fortsatt der sammen med ungene.

Det gror på åkeren vår i Uganda!

Januar - 2021

Da er tiden kommet for å høste ananas-plantene. Og som vi ser av bildene er de skikkelig fine, og smaker helt sikkert fantastisk, rett fra åkeren! Og etterhvert går det nok slag i slag med innhøsting av avling. Vi er lovet bilder etterhvert som ting skjer, men det er nok ikke alltid lett å få til dette med bilder. Vi ønsker gjerne også oversiktsbilder av åkeren, men denne gangen ble det ikke sånn.

Det er også problemer med dyr, både store og små, som i løpet av natten tar seg inn på åkeren og forsyner seg av avlingen. Dermed blir det litt svinn. James ønsker seg et gjerde, gjerne elektrisk, og det jobbes med saken. Men alt koster penger, og det er noe de ikke har...

Ananashøsting feb.2021 Immis.jpg
Ananas-høsting2 - febr.2021 - Immis.jpg

September - 2020

Biskop James har endelig klart, tross korona,  å komme seg til "Immi"s åker for å sjekke hvordan det står til. De er kanskje ikke så strenge på kjørelengden lenger, og han har heldigvis bil nå, så det går an å ta turen litt oftere enn før. Og det gror som bare det på åkeren vår! Han sier de gleder seg til de kan høste mais i november, så det blir litt mere mat på bordet, for det er mange munner å mette! I fjor høstet de cassava i januar og søtpotet i februar, så vi antar at disse også er i jorda.

Frukt-trærne er frodige og grønne, men her må de ennå vente litt til de kan høste avlingen. Det som nærmer seg mest er ananas-frukten. Det tar nemlig nesten tre år fra planting til høsting. De 3.000 ananas-plantene kan høstes allerede i januar som kommer! Her står de tett i tett, og de er nok klare for høsting i januar!

Høsting på Immis åker - høsten 2020.jp
Immis_åker_med_lagerhus_-_høsten_20.j
Ananas-åker høsten 2020.jpg
Mange ananas - immis aaker.jpg
Ananas klar i januar 2021.jpg

Kanskje de allerede har begynt å høste bananer? Det kan se ut som det ligger noen klaser med bananer på bilen. (Bildet over.)

Ifølge info på nettet,  tar det ca. 9 til 14 måneder fra planting til høsting. Først kommer de purpurrøde blomstene, og da kan det variere fra tre til seks måneder før bananene kommer. De høstes når frukten er fullt utviklet, men mens de ennå er grønne. 

Bananer på Immis aaker - sept. 20.jpg
IMG-20200912-WA0021.jpg
Bananer i Uganda.jpg

Til venstre på bildet under ser vi pawpaw - en type papaya. De har plantet 60 pawpaw-trær. De smaker en blanding av banan, ananas og mango, og normalt kommer frukten etter fire år.

 

På bildet i midten vokser mangotrærne under banantrærne. De har plantet 15 mangotrær, og de trenger 100 - 150 dager etter blomstring, før de kan høstes. Vi tror også bildet under til høyre er mango-tre, pga. de vakre, hvite blomstene med gult inni, som vokser rett på stammen.

Pawpaw-frukt_-_en_slags_papaya_-_immis_a
Mango-tre på Immis åker - sept. 20.jpg
Mango-blomstene_og_frukt_side_om_side_-_

De har plantet 10 jackfrukt-trær (under til venstre), som kan erstatte kjøtt i en rett. (Noen sier at de minner om "pulled pork" på utseende.) Jackfrukt er en type brødfrukt, og de kan bli veldig store; fra to til 10 kg. De kan høstes tre ganger pr. år.

Avocado-trærne - 15 stykker - er de som trenger lengst tid på seg for å bære frukt - hele 10 år. Da kan de høstes to ganger pr. år. Vi er imponert over hva de har fått til, for nå gror det skikkelig på Immi's åker utenfor Kampala.

Jackfrukt på Immis åker.jpg
Avocado.jpg
Avocado-tre i Unganda.jpg

Litt nytt fra "IMMI's GARDEN" i Uganda

ImmiGarden.JPG
Vi har funnet vann.JPG

November 2019 - Etter en lang tørkeperiode har det endelig kommet vann i Uganda, og det i "bøtter og spann". Vi har lenge etterlyst bilder, slik at vi kan se at de virkelig har fått vann i brønnen de har boret på åkeren som bærer navnet "Immi's Garden",  nordøst for Kampala i Uganda, i Kayonza fylke. Navnet har åkeren fått etter at en eldre dame fra Norge, Immi, valgte å gi oss en storslått gave. Åkeren ligger ikke så langt fra Nilen, i et veldig fruktbart område.

Men pga at det nå har vært regntid har det ikke vært lett å ta bilder, og i tillegg til at det var vanskelig å komme seg fram, var det ikke penger til å leie bil for å kjøre til åkeren. Og biskop James er stadig på farten i naboland, i arbeids medfør. Han har leid inn hjelp på åkeren, tre arbeidere, så det er folk der som planter, vanner og høster og har tilsyn hele tiden.

Nå har de endelig fått i orden pumpeutstyret/agregat til brønnen de har, så nå har de vann i slangen og kan pumpe opp vann! Vi kan fortsatt ikke se noen "tappekran", så naboene i området kan komme å hente/kjøpe vann, men det kommer nok. De jobber litt annerledes i Uganda enn vi er vant til i Norge. Sånn er det bare, så vi får være tålmodige.

De mistet en del av avlingen pga tørken, men har nå fått sådd, og som bildene viser har de høstet mais, og i januar skal de høsta cassava (til høyre) og i februar søtpotet. I tillegg har de planta banantrær for lenge siden. De bruker rotknollene på kassava-planten, som blir brukt i supper, gryter og wok. Planten inneholder vitamin C og kalium, og er en viktig del av kostholdet i mange land.

I tillegg til åkeren har de bygd noen bygninger av murstein; et hus til noen dyr (geit og gris), en lagerbygning til avlingen og det var også snakk om et oppholdsrom til arbeiderne.

Immis Garden Uganda.JPG
Brønnprosjektet.JPG
Banantre.JPG
Maisavling høsten 2019.JPG
Gris.JPG
Fjøs for dyra.JPG
cassandra_edited.jpg
Geit_edited.jpg
Vi har funnet vann_edited.jpg

Hastesak om ferdigstilling av brønn-prosjekt

Grunnet tørke i flere måneder høstes åkeren to måneder forsinket, og mye av avlingen er tapt. Alt pga. mangel på vann. Kostnaden på prosjektet ble 4.000 dollar høyere enn beregnet. Dette grunnet 70 meter dypere grunnvann. Nå har "Immi's Garden" vann, men mangler pumpeutstyr.

Det haster derfor å få inn penger til dette innen slutten av september i år, da åkeren igjen skal sås i. Etter det vil alle barna på våre tre sentre ha mat nok for hele året, med tre avlinger pr. år.

Har du lyst til å hjelpe oss med å få dette prosjektet ferdig? Da vet vi mange blir glade!

Fint om givere kan sende penger til vår nødhjelpskonto HUB - kto. 9791.11.35500.

Hurra! Vi har funnet vann!

Vi har ventet i spenning, uke etter uke, og i dag 1. juni 2019, fikk vi beskjed om at de hadde funnet vann; på 100 meters dyp! Vi gleder oss med våre afrikanske venner!

HUB-Brønnboring i Kampala.jpg
Vanndunk.jpg

Brønn til "The Garden of Immi"

HUB har besluttet at vi skal bruke noe av pengene som har kommet inn, til å grave etter vann. I et land som Uganda, med store tørkeperioder, er det viktig med vann når en først har fått en åker til å dyrke. En brønn skal graves, og arbeidet kan ta flere uker. 

Det er også planer om å bygge et lite hus med to rom. Et rom som skal brukes som lager og et rom som kan brukes av de som arbeider på åkeren.

Her skal det graves etter vann.jpg
Klare for brønngraving.jpg
Brønnboringa er i gang.jpg

Det skjer ting i Kampala

Nye pulter på Senter 1  - mars 2019

Etter innsamlingsaksjonen vår før jul, har det nå skjedd mye i og rundt HUB-arbeidet i Uganda. Som nevnt tidligere kom det inn en god del penger, og spesielt en stor og generøs gave fra en 99 år gammel enke, som valgte å fordele mye av det hun hadde til gode formål, og HUB var blant de utvalgte. Det er bare helt fantastisk! 

Gleden var stor over at vi kunne spørre biskop James hvor behovet var størst, og det viste seg å være behov for det meste. Våre utsendinger som var på besøk i november 2017 så jo at klasserommene var nokså tomme, og også at det manglet senger på skolene. Men at de som bodde der ikke hadde sin egen kopp og tallerken, var de ikke klar over.

Så etter innsamlingsaksjonen bestemte vi at det skulle kjøpes inn 72 pulter, 18 små bord, 7 store bord/kateter, 26 køyesenger, 52 madrasser, 52 laken/tepper. I tillegg ønsker de å kjøpe tallerkner, kopper, kniver og skjeer til alle. Det gjelder både Senter 1 (i Kampala) og Senter 2 (ved Victoria-sjøen) som HUB eier. Bildet over er fra Senter 1.

James har fått beskjed at når man kjøper "stort", må han be om å få rabatt på kjøpene, slik at pengene rekker lenger. I tillegg til dette har han løst det på sin måte, ved å få lokale snekkere til å lage skolepulter og kateter. Og som dere ser; - de fungerer utmerket!

Nye pulter, senger til alle og egen kopp!
Vi bedrer hygienen ved Senter 2

I tillegg trenger de på Senter 2, langt ute i bushen ved Victoria-sjøen, å få bygget et enkelt toalett-anlegg med tilgang på vann. Det vil hjelpe godt på hygienen. Dette arbeidet er så langt vi vet ikke startet ennå. (April 2019.) 

Stor framdrift i "Immi's Garden"

Men derimot er de i full gang med åkeren. Og det er moro! Det viser seg at det har vært en lang tørkeperiode dere nede nå, så de har ikke fått plantet mais og bønner, men derimot har de plantet søtpotet, ananas, cassava (ligner litt på søtpotet) og banantrær.  Det tar riktignok litt lengre tid før de kan høste av frukten, men det er fint at de utnytter åkeren til fulle.

James betaler for fire arbeidere som jobber på åkeren omtrent helt tiden, og det er ønske om å bygge et hus med to rom; et så arbeiderne kan overnatte og hvile seg innimellom og et rom til å lagre avlingen. Vi ønsker også å bidra så de kan få en brønn pga lange tørkeperioder. Tørken har de fått merke nå i vår, så vi har bestemt at vi sender midler så de kan starte med brønn-prosjekt og lager/hus til arbeiderne.  Det er noe de skal i gang med ganske snart og vil ta en tre ukers tid.

På sikt er det også planer om å skaffe høner, geiter og en liten gris, som skal holde til i et skur ute ved åkeren. På den måten får de også gjødsel til åkeren. Så smart!

Glede i maisåkeren - vår første avling!

En dag i september 2018 ble skole og lekser byttet ut med tur til maisåkeren utenfor Kampala, for skoleungene på Senter 1. Dagen var kommet for innhøsting av den nå struttende åkeren, som var fylt med modne, hvite maiskolber. To busser og en liten bil ble fylt opp med elever og lærere, i tillegg til biskop James, som leder det hele og som tar bilder for HUB.

Det var stor glede da maiskolbe etter maiskolbe fylte plastpresenningene. Årets resultat ble 130 kg, som nok vil gi mye mel til maisstappe (ugali) i dagene som kommer. I tillegg til å høste inn og å lære hvordan mais skal bli til mel, var det tid for lunsj; ris og vannflasker.

Prosjekt "maisåker" er et flott avbrekk i en skolehverdag, og en ypperlig anledning til å lære barna om hvordan bli selvhjulpne med mat.

Planen er nå at det skal plantes frukttrær, i tillegg til mais og bønner. Frukten kan gi inntekter, så de senere skal kunne kjøpe frø og nye planter. Dette kan bli bra og er et veldig spennende prosjekt for "bøndene" i HUB-Uganda.

Første avling ventes i juli-august...
Be om en rik høst...

Nå har de muligheten til selv å høste avlingen av mais og bønner to ganger pr. år.

Dersom ikke tørke og uår tar knekken på avlingen, vil det være mat nok til alle barna. Så til dere som ber; be om en rik høst!

Tenk så fantastisk hvis James og skolene kan være selvhjulpne med mat gjennom året!

 

Og ikke minst, en bekymring mindre, for James, som hele året igjennom må prøve å få tak i mat til alle de 145 barna på skolene.

Kjøp av 9 dekar jordbruksland

Det har vært en hektisk tid for oss i Uganda, men svært givende.

Tidligere i år fikk vi kjøpt 6 dekar jordbruksland. Dette ble sådd med mais, og med siste ukers regn, ser det ut til å bli en god begynnelse på dyrkingen, og at vi kan håpe på god innhøsting i august.

 

I mai (2018) fikk vi en epost fra James med forespørsel om penger til å legge til 3 dekar, et tillegg til åkeren vi allerede har, og som ligger inntil der vi dyrker. Eieren sto i fare for å miste hus og eiendom, og banken krevde oppgjør. Det ble høyere pris enn forventet; 6.000 dollar, men James påtok seg å skaffe 1.000 selv.

Pengene ble tilgjengelige gjennom et utvidet lån på NOK 52.000,-. Dette dekker også registrering av begge parsellene. I september vil den nye parsellen bli sådd med bønner, og da vil hoved-ingrediensene i maten være dekket. 

Drømmen går i oppfyllelse!

Å kjøpe land for derved å kunne dyrke sin egen mat - har lenge vært biskop James Mugobansonga's drøm, nå har den gått i oppfyllelse, takket være givere i Norge!

 

Angående endring i prioritet av vårt arbeide i Uganda, så er det oppfyllelse av James høyeste ønske, om kjøp og dyrking av egen mat. Han valgte dette fremfor å fortsette utbygging ved sentrene. Han er innforstått med at innsamlede midler nå må gå til nedbetaling av lån i lang tid fremover.

 

Men det er i tråd med våre hensikter også. Å ha konstant behov for NØDHJELP, er ikke den beste måten å bygge fremtiden på. Folk i Afrika trenger å bli selvhjulpne og bygge opp stolthet over verdien av egen innsats.

Det gror i Uganda...

Vi skriver juni måned og i dag kom det litt nyheter og bilder fra biskop James i Kampala. Han forteller at det nå er regntid, og det gjør at maisen gror raskere. Han forteller også at barna på alle sentrene har det bra og at de hilser så masse! 

Vi planlegger å ha en liten pengeinnsamling om litt, sånn at vi kan leie en buss. Tanken var at noen av barna kunne få være med å høste mais på egen åker! Det hadde vært en stor opplevelse for dem!

Åkeren "vår" er snart klar for innhøsting!

corn-2819773_1280.jpg

 

I begynnelsen av august fikk vi på ny mail fra biskop James, som forteller oss at alle har det bra, og at deres første innhøsting av mais vil finne sted i begynnelsen av september! 

 

Etter innhøstningen vil maisen bli lagret inne, for senere å bli malt til mel. (Av melet lager de "ugali" - mais-stappe.)

 

​Vi nevnte også at vi ville ha en innsamling, når det nærmet seg innhøstning, slik at vi kunne leie en buss. Drømmen var at barna skulle få være med å høste mais på egen åker! Det hadde vært en stor opplevelse for dem!

Det koster USD 600 (ca. NOK 5.500,-) å leie busser for å få ungene til åkeren, sånn at de kan være med på innhøstningen. Det er småpenger for oss, hvis vi alle gir litt, men for disse ungene blir det et varig minne. En dag de alltid vil huske!

 

Vil du være med å spre litt glede så bruk vår kto. 9791.11.35500 eller VIPPS #138297 ditt beløp snarest! Merk gjerne beløpet med "Innhøsting".

Høsten nærmer seg og avlingen skal i hus!
DSC_6616-kopi.jpg
bottom of page